Ne viselkedj így, ha nem akarod, hogy sikítva meneküljenek tőled! Akad pár viselkedés, amely nőt és férfit egyaránt olyan gyorsan elriaszt egy párkapcsolatból, hogy csak a hűlt helyét találod a másiknak, mire észbe kapsz.

Kis mértékben még elnézik sokan ezeket a hibákat, de ha valamelyik is — főleg, ha több rossz szokás is felszínre tör —, akkor bizony lőttek a romantikának és a boldog párkapcsolatnak! (Bónusz megjegyzés, hogy ha a párod viselkedik így, akkor jobb, ha te is felveszed a nyúlcipőt!) Kellemesen megfogadható tanács: viselkedj úgy a pároddal, ahogy azt tőle is elvárod, így elkerülheted, hogy az őrületbe kergesd. Esetleg olyan törést okozz az irántad érzett szeretetében, amit képtelenség helyrehozni.

Megbízhatatlan vagy, folyton csak ígérgetsz:

Hová is kell ezt tovább ragozni? Ha képtelen vagy betartani az ígéreteidet, nem lehet rád számítani, hogy időben ott leszel, vagy elvégezd, amit elvállaltál, akkor hogy lehetne veled egy biztos kapcsolatot kiépíteni? Sehogy.

Nem segítesz:
Egy fokkal jobb, mintha megígérted volna, és úgy hagytad volna cserben a másikat, így legalább hamis illúziókkal nem kecsegteted szegényt. Egy idő után nagyon bosszantó tud lenni, ha nem veszel részt a közös feladatokban, kicsit sem szállsz be a házimunkába, a rezsibe vagy az elétek gördülő feladatokba. Az egyoldalúság hamar szakítást szül.

Életképtelen vagy:

Egy felnőtt embertől elvárható, hogy el tudja magát látni. Ez érthető arra is, hogy munkád van, fent tudod tartani magadat egyedül, de arra is, hogy ne pusztulj éhen és halj meg a mocsokban, ha pár hétre magadra hagynak. Kicsit sztereotípikusan nézve, nem túl vonzó, ha egy férfi képtelen munkát találni vagy lusta hozzá, esetleg egy nő képtelen rendben tartani egy háztartást. De ez akár fordítva is igaz lehet. Még nem lesz senki aranyásó ringyó, mert elvárja, hogy dolgozzon a pasija. Sőt hímsoviniszta disznó se a férfi, csak mert örülne, ha valamennyire házias lenne a párja picikét.

Nem hagysz neki levegőt:

Érthető, hogy dúl a szerelem és minden pillanatot vele töltenél legszívesebben, de ne fojtsd meg teljesen! Lehet neki több „énidőre” van szüksége, amikor egyedül molyolhat a dolgaival, vagy többet szeretne találkozni a barátaival. Nyugi, attól még szeret, mert elmegy néha sörözni a haverokkal vagy egy csajos estére a barátnőivel. Itt nemcsak az a veszély, hogy hamar rádun, hanem egyenesen menekülni fog vissza a szabadságba.

Lekezelő vagy:

Lehet, hogy csak a véleményedet harsogtatod, de csomó dologgal vérig lehet sérteni a másikat. Nem tartod sokra a munkáját? Nem kedveled a barátait vagy a családját? Esetleg szóvá teszed a hiányosságait? Halkan megkérdem, ha ennyi bajod van vele, akkor minek vagy vele? Vagy csak a környezetednek akarod megmutatni, hogy különb vagy nála? Ha pökhendin csak lenézed a dolgait, akkor egy idő után meg fogja elégelni, hogy nem tartod sokra a személyét vagy a számára fontos embereket.

Állandóan féltékenykedsz:

Ritka irritáló tulajdonság, főleg, ha teljesen alaptalan a vád. Azt érzi, hogy nem bízol meg benne, mintha csak egy tárgyként kezelnéd, ami a tied, más a közelébe se menjen, akit potenciális riválisként kezelsz. Így megfosztod akár az élménytől, hogy ellentétes nemű barátai is lehessenek, amihez mindenkinek megvan a joga. Különös fricska az élettől, minél többet féltékenykedsz és sulykolod belé, hogy más karjában köt ki, annál jobban elülteted a fülében a bogarat.

Hűtlen vagy esetleg folyton másokkal flörtölsz:

A félrekufircolást, kalandos kis smárolásokat, tapizásokat, esetleg „ártatlan” kis flörtöket minek is részletezzem, mint kapcsolatromboló tényezők? Nem kell nagy érzelmi intelligencia hozzá, hogy ezzel teljesen aláásod az ő méltóságát, sutba dobod a bizalmát. De, még ha csak arról van szó, hogy szeretsz pajkosan mások felé kacsintani puszta kíváncsiságból, akkor se lepődj meg, ha ezzel is szép lassan kiölöd belőle azt, hogy komolyan vegyen téged.

Jutalomként fekszel csak le vele:

Ha nem úgy viselkedik, ahogy szeretnéd, akkor megvonod tőle a hancúrozást. Ezzel nem azt mondom, hogy ha éppen haragszol a párodra, akkor is kötelező összebújni vele, de ne a szexet használd jutalomfalatként, mintha egy betanítandó kutyáról lenne szó. Egy idő után elege lesz a másiknak, hogy ezzel zsarolod.  

Erőszakos vagy:
Itt nemcsak a fizikai erőszakosságról van szó, ami egyértelmű, hogy óriási probléma, hanem, hogy erőltetsz dolgokat agresszíven, ráerőszakolod a véleményed a döntéseid, olyan mértékben, hogy az ő vágyai és elképzelései már nem tudnak érvényesülni. Egyszer megfogja unni, hogy zsarnokoskodsz!

Nem fektetsz elég energiát a kapcsolatba:

Kényelmes, hogy mindenért ő hajt és neked csak a kapcsolat gyümölcseit kell leszedegetned? Szimbolikusan szólva, az ilyen fa gyökerei hamar elgyöngülnek és satnyán elsorvadnak. Ha nem érzi, hogy te is annyira akarod őt, hogy együtt legyetek, egy ideig kitart persze a szerelmes lelkesedés, de idővel magára veszi a helyzetet, elégedetlen lesz és elveszti az érdeklődést irántad.

Alapdolgoknak tűnnek ezek, mégis nagyon könnyedén beleshetsz ezekbe a hibákba. Te csak apró hiányosságként vagy gondként éled meg, esetleg fel se tűnik, de a másik számára egy óriási kezdőlökés lehet a távozáshoz.