Már most eleged van a karácsonyi felhajtásból? És a család is nyaggat, hogy valami karácsonyi filmet nézzetek meg? Íme, 5 karácsonyi film, amit biztosan el fogsz tudni viselni!

Kijelentek egy merészet, még akár szeretheted is ezeket a filmeket! Nem mondom, nehéz volt ennyit összeválogatni, olyan kegyetlenül alacsony szinten mozog az ünnepi filmek minősége. A nyálas, ötlettelen, csöpögős vackokból Dunát lehet rekeszteni sajnos. Azt nem ígérem, hogy nem lesz olyan a listán, amit az ünnepekkor nem vetítenek halálra a csatornák, de esetükben megbocsáthatóbb, mint a Reszkessetek betörők! vállalhatatlan túltolása a tévében!

Igazából szerelem

Igazi Jolly Joker, mert senki nem mondhatja, hogy nem karácsonyi klasszikus! Tele van a brit színészek legjavával, több szálon fut, így mindenki találhat magának legalább egy olyan történetet, amelyiket megszerethet. A legjobb az egészben, hogy a legtöbb sztorinak semmi köze az ünnepekhez, csak pont decemberben zajlanak a szórakoztatóan egybefonódó események. Van itt minden, friss házasok, lecsúszott popsztár, gyászoló család, válságban lévő író, új miniszterelnök, kanos utazó, félrelépő főnök, gondoskodó testvér és szerelmes pornós dublőrök. Mi kell még?

Karácsonyi lidércnyomás

Tim Burton ikonikus filmje, amiről mindenki azt hiszi, hogy ő rendezte, közben pont csak azt nem csinálta a forgatás alatt. Két ünnepen is elsüthető alkotás, Halloween alkalmával is remekül bevethető animáció! Itt bizony nem mézeskalácsból van a kerítés, a szörnyek és lidércek városába belopni a karácsonyt (szó szerint) igazi kihívás a délceg csontváz Jacknek, aki elirigyli a Mikulás sikereit és maga csap a rémszavarasok közé! Segítőtára pedig egy összefércelt és szerelmes lány —jobb, ha nem tudod, honnan vannak a testrészei — és egy lelkes szellemkutya. Ha szívesebben látod a denevéreket lógni a fáról, mint a karácsonyfadíszeket, akkor neked találták ki ezt a bizarr és rémesen jó mesét!

Fegyverszünet karácsonyra

Ha egy igazán megindító és komoly alkotásra vágysz, akkor a valóságnál nem is kell jobb forgatókönyvírót keresned. El tudod képzelni, hogy milyen lehetett 1914-ben, amikor a hónapok óta tartó harcok közben beköszöntött a karácsony és a katonák a lövészárkokban dideregve, messze a családjuktól kellett reménykedniük, hogy talán még egyszer viszontlátják őket? A legnagyobb embertelenség közepette egy apró, de elképzelhetetlen gesztusból lett az igazi csoda. Ilyen volt, amikor a férfiak letették a fegyvereiket és az ellenséggel kezet fogtak szenteste. Inkább háborús film, de ha az ünnep igazi erejét keresed, akkor ebben az alkotásban megtalálod, hogy mit is jelent igazából.  

A Grincs

Nem a Jim Carrey-réle ripacs borzalomra gondolj! Csináltak Dr. Seuss meséjéből egy sokkal emészthetőbb és szerethetőbb verziót is! Ha a család nem riad vissza az eredeti angol változattól, akkor ráadásul Benedict Cumberbatch hangján élvezhetjük végéig egy mogorva, szemétkedő, antiszociális lény, egy zöld bundás „Tunyacsáp” szenvedését a cukiság földjén! Felnőtt fejjel könnyedén lehet azonosulni vele az ünnepi mizériától megcsömörlött embereknek, szegény Grincs is a háta közepére kívánja a karácsonyi láztól begőzölt, dalolászó népségeket.


Die Hard

A legjobb karácsonyi alibi film valaha! Sokan tiltakoznak Bruce Willis akcióvígjátéka ellen, hogy nem is igazi karácsonyi alkotás, csak mert a háttérben sok a dísz és az időpont is egyezik! Pedig mi más hozhatja meg jobban kedvedet a bejglihez, mint amikor Mr. Willis eszméletlen lazasággal és humorral megfűszerezve vadássza le a gonosztevőket egy toronyházban, ahol a halálos bújócska zajlik! Rosszfiúk pedig úgy hullnak, mint a száraz fenyőtűk január elején, mert elfelejtetted leszedni a fát…

Hogy valami szépet is mondjak a végén a karácsonyról: néha elfelejtjük, hogy nem a túlzásba vitt utcai dekorációk, a boltok őrült hadviselései a pénztárcád ellen vagy a pózolás a karácsonyfád képével a közösségi oldalakon az ünnep lényege. Mennyivel szebb lenne, ha csak alaposan teletömnéd magad a szeretteid körében, aztán békében megnézhetnétek egy nem is annyira borzasztó ünnepi filmet, miután kibeszélgettétek és játszottátok magatokat a gyerekek új játékaival, amit titokban magatoknak is vásároltatok. (Valljuk be, sokkal menőbb cuccok vannak boltokban, mint 20 évvel ezelőtt!)