Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

9 különleges animációs film, amely biztosan elvarázsol

Most nem a szokásos Disney filmeket fogom neked ajánlani, vagy a gigantikusra nőtt animációs szériákat! Ismerj meg 9 olyan mesét, amelyet tényleg érdemes megnézned felnőttként is!

Akadnak olyan animációs filmek, amelyek egyediségükkel, ötletességükkel és merész témaválasztásukkal bőven olyan különleges élményt nyújtanak, amelyre a legnagyobb költségvetésű rajzfilmek sem képesek! Íme 9 gyöngyszem, amelyeket érdemes akár többször is megnézni!

A tenger dala

animáció mese film stop motion rajzfilmEgy varázslatos északi mese fókatündérekről, bagolyboszorkányokról, manókról és egyéb különös szerzetekről. A Kells titka alkotója lenyűgöző látványvilágú mesét alkotott, amely csodálatos zenei világával együtt igazi drágakő az animációs mesék palettáján. Magával ragadó történet egy testvérpárról, akik egy világítótoronyban élnek apukájukkal, ám a kislány nem is olyan hétköznapi gyermek, mint gondolnánk.

A vándorló palota

animáció mese film stop motion rajzfilmMijazaki Hajao japán rajzfilmkészítő megkerülhetetlen óriása a szakmának. Életműve egy külön ódát érdemelne — kezdve a Cihiro szellemországbannal—, de A vándorló palota talán még emlékezetesebb élményt nyújthat. Képzelj el egy elátkozott fiatal lányt, aki egy öregasszony testében él a különc varázsló palotájában. A lány plátói szerelme gazdája iránt, a palota különlegessége, hogy ajtaján mindig más helyre lehet eljutni és a steampunk világ atmoszférájának keveredése igazán elindítja a fantáziát.

Az élet könyve

animáció mese film stop motion rajzfilmA mexikói túlvilág kultúrája európai szemmel döbbenetesen színes és inkább tűnik a halottak napja egy óriási karneválnak, mint csendes megemlékezésnek. Pár évvel később a Coco című mese is megmutatta micsoda pompa vár a halottakra a túlvilágon, de Az élet könyve története archaikusabb sokkal. Egy szerelmi háromszögbe avatkoznak bele az istenek fogadásukkal, így az egyik hős szerelmes ideje korán eltávozik. Ideje visszajutni szerelméhez az élők birodalmába!

Kubo és a varázshúrok

animáció mese film stop motion rajzfilmA Laika Stúdió szemkápráztató módon használja a stop-motion technikáját, az a stop-türkköt. Az origami figurákat életre keltő félszemű kisfiú egyszerre szívbemarkolóan szomorú, mégis mágikus története nem rajzolt, hanem a valóságban is megalkotott díszletek és bábok ügyes mozgatásnak végeredménye.  Hiába hiszed a végén, hogy egy gyönyörű nyugati stílusú animációt látsz. Kubonak szembe kell szállnia a gyász nehézségével, miközben a saját életéért küzd elvarázsolt segítőivel az oldalán. Megható és csodás mese az elengedésről és az újrakezdésről.

A halott menyasszony

animáció mese film stop motion rajzfilmTim Burton morbid, mégis szórakoztató stop-motion meséje egy tévedésről, amikor egy riadt vőlegény véletlenül egy halott lányt jegyez el egy kísérteties erdőben. Síron túli rémek, a náluk sokkal rémisztőbb viktoriánus élők és a háttérben meghúzódó gyilkosság kavarja tovább az amúgy is abszurd alaphelyzetet.  Burton Karácsonyi lidércnyomására erősen emlékeztet látványban, sok karakterben és zenében is, hiszen ezt is Danny Elfman szerezte. Mégis egy egészen új oldaláról láthatod, hogy a borzongató viktoriánus kísértettörténetek is lehetnek derűsek!

Coraline és a titkos ajtó

animáció mese film stop motion rajzfilmElsőre gyerekmesének tűnhet a kislány története, aki talált egy rejtekajtót új házukban, aminek túloldalán olyan világ rejlik, ahol minden sokkal tökéletesebb, kivéve, hogy ott mindenkinek gombok vannak a szeme helyén.  Ne tévesszen meg a Laika Stúdió gondozásában készült, Henry Selick által rendezett stop-motion. A rendező, akinek a nevéhez a Karácsonyi lidércnyomás tartozik és a Laika, akik mindig is tartalmas filmek elkészítését szorgalmazták most is ennél összetettebb alkotást készítettek. Figyeljünk csak az apróságokra: miért is lenne rendben, ha egy kislánynak fel kéne áldoznia a szemeit és gombokat varrni a helyükre, hogy megkapja a kívánt szülői figyelmet? Lehet nem ő az első, akinek ezt felajánlották?

Ruben Brandt, a gyűjtő

animáció mese film stop motion rajzfilm
Magyar animációs akció-thriller noir elemekkel, művészeti alkotásnak beillő képi világgal! Ne riasszon el, hogy hazai mű, nem véletlenül volt nemzetközi siker! Főhősünkre híres festmények támadnak rá álmában, hogy megszabaduljon a gyilkos álmoktól, ezért egy vonzó tolvajnő segítségét kéri. Azonban a különös terápia nem mindenkinek nyeri el a tetszését, maffiózók és ügynökök is a nyomukba erednek. Ilyen animációt még biztosan nem láttál, le sem tagadhatja, hogy képzőművész találta ki!

A kutyák szigete

animáció mese film stop motion rajzfilmWes Anderson bárhol felismerhető, szimmetriát túlzásba vivő képsorai gyermeki képzeletvilágot vegyítenek egy szürreális látásmóddal. Ebben az alkotásában a nem is olyan távoli jövőben az összes kutyát száműzik egy szemétszigetre, hogy a társadalomtól távol éljenek. Egy kisfiú azonban kedvence nyomába ered és repülővel átszökik a veszélyes szigetre. Pár kiéhezett és göthös eb segít neki, hogy megtalálja, akit keres. Elsőre nem túl különleges, de ahogy Anderson szövi a szálakat és mutatja a be a kitaszított nyéklábúak életét, azzal igazán újat tudott mutatni.

9

animáció mese film stop motion rajzfilmSteampunk mese egy posztapokaliptikus világban, ahol a nagy világégést csak 9 lélekkel megáldott rongybábú és pár ádáz fémszörnyeteg éli túl. A kis csapat elsőre gyengének és szokatlannak tűnik, mégis az ő feladatuk a civilizáció utolsó morzsáinak a megmentése. Közel sem vidám mese, baljós jövő képet fest elénk, mégis a hangulata és zordon atmoszférája miatt érdemes hitet vetni a kis lényekbe. Mindemellett megemlíteném, hogy Tim Burton szárnya alatt készült az alkotás.

Jó filmezést!

0 Tovább

Hemzseg a Star Wars: Skywalker kora a plágiumtól?

Nem az a baj, hogy a korábbi Star Wars filmekből mennyit merít a Skywalker kora. Hanem egy tucat híres filmből nyúltak az alkotók az űropusz lezárásához!

Előre szólok, hogy spoileres részeket tartalmaz a cikk, ha még nem láttad az új filmet és nem akarod elrontani az élményt — majd a Disney úgy is elrontja neked —, akkor később térj vissza olvasni!

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Az egy dolog, hogy rengeteg régi jelenetet felelevenítettek az utolsó Star Wars filmben, mint amikor A Jedi visszatérben Palpatine azzal bosszantja Lukeot, hogy a barátai kint harcolnak és szenvednek, mind ezt a semmiért, szóval ideje átállni a jó öreg sötét oldalra. Arról ne is beszéljünk, hogy szappanoperákat megszégyenítő módon, az „Én vagyok az apád.” helyett most „Én vagyok a nagyapád.” fordulatot voltak képesek kitalálni. De azt már nagyon nem lehet filmes tisztelgésként felfogni, hogy zsákszámra lehet híresebbnél híresebb kasszasikereket felfedezni a történetben! Mintha J.J. Abrams összegyűjtötte volna a kedvenc jeleneteit és belezsúfolta volna a forgatókönyvbe.

Íme, hogy milyen alkotásokat idézett meg a Star Wars: Skywalker kora nem túl elegáns módon.

Harry Potter

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Amikor hőseink elsüllyednek egy kavicsos futóhomokban, majd egy óriási kígyóval találják szembe magukat, szinte ordított a vászon a plágiumtól. Emlékszel a Bölcsek kövére, amikor Harry-ék miután abbahagyták a kapálózást az ördöghurok fogságában, Rey és csapatához hasonlóan elsüllyedtek, de a biztos halál helyett egy üres terembe pottyantak? A félelmetes kígyó, ami csak a kiválasztottat nem bántja, pedig egy könnyedebb baziliszkusz koppintás volt a Titkok kamrájából.

Trónok harca

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Engedjük el, hogy az űrcsatába ezentúl hátas állatok is becsatlakozhatnak, de teljesen olyan érzésem támadt, mintha egy adag űr-dothraki szabadult volna be a csatajelenetbe.

Mátrix

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Megvan, amikor Kylo Ren nem akar harcolni Reyel, ezért elhajolt a lány lézerkard csapásai elől? Most idézd fel, ahogy Neo hajol el látványosan a lövedékek elől…

Majmok bolygója

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Elhiszem, hogy tágas a galaxis, sok lény fér el benne, de hogy pont csimpánzszerűnek kell lennie egy sisakkovácsnak? Mintha a Majmok bolygója egy szereplője ugrott volna be kicsit hegeszteni. Kifogytak a furcsa szerzetekből a tervezők?

Bármelyik kalandfilm

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

A titkos hely megtalálásához egy különleges iránytű kell, amely nélkül esélytelen megtalálni az utat. Ráadásul a speciális iránytűhöz egy tőr vezet hozzá, amin az útbaigazítás egy nehezen megfejthető nyelven van, de micsoda csavar, a tőr is kell az iránytű pontos lokalizációjához. Mintha Indiana Jones, A titkok könyvtára, A nemzet aranyának és A Karib-tenger kalózainak szerelemgyerekét ringatnánk. Komolyan, ennél eredetibb történet nem jutott az alkotók eszébe?

Gyűrűk ura

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Ikonikus rémek a gyűrűlidércek, de kik is emlékeztetnek a nazgűlokra olyan kísértetiesen? Kylo Ren és lovagjai ugyan csak hatan vannak kilenc helyett, de sötét megjelenésük, félelmet keltő arctalanságuk és személyiség nélküliségük gondolkodóba ejtő.  Amikor pedig a sivatagban egy domb tetején várakoznak, mintha csak a Széltetőn Frodóékra rárontó gyűrűlidérceket látnám.

Bosszúállók

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

A Bosszúállók: Végjáték rekordokat döntögetett a moziban. Egyik legmonumentálisabb jelenete biztosan nem ártana az új Star Warsban sem, nem igaz? Amikor a nagy ütközetnél azt hinnénk, a hősök magukra maradtak, hirtelen csodás módon űrhajók százai — mit százai, akár ezrei — jelennek meg a vásznon szinte a semmiből! Nahát… mintha ezt nemrég láttuk volna. A tény, hogy kiemelik, hogy ezek különálló hajók és nem egy egységes flotta, pedig a Rockhajó végére emlékeztet, amikor a segélykérést hallva az angolok összebeszélés nélkül, különállóan ugrálnak csónakjaikba, hogy megmentsék kedvenc rádiósaikat.

Rómeó és Júlia

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Rey és Kylo Ren, azaz itt már inkább Ben nagy pillanata, amikor végre egymáséi lehetnének. Igen ám, de először a lány élettelen, majd Ben feláldozza magát és visszaadja az életerejét. Egy csókot válthatnak, mielőtt Ben a semmivé foszlana. Ugyan Shakespeare klasszikusában a két szerelmes már nem találkozhatnak, mire Júlia felébred, addigra Rómeó halott, de Baz Luhrmann-féle Romeo + Julietben még a haldokló Rómeó pont kap egy csókot, mielőtt meghalna. A különbség annyi, hogy Rey természetesen nem lesz öngyilkos.

Első nézésre „csupán” ennyi hasonlóság tűnt fel. Neked szemet szúrt még valami?

1 Tovább

Az 5 legtűrhetőbb karácsonyi film - Ha már mindéképpen muszáj ünnepi filmet választanod

Már most eleged van a karácsonyi felhajtásból? És a család is nyaggat, hogy valami karácsonyi filmet nézzetek meg? Íme, 5 karácsonyi film, amit biztosan el fogsz tudni viselni!

Kijelentek egy merészet, még akár szeretheted is ezeket a filmeket! Nem mondom, nehéz volt ennyit összeválogatni, olyan kegyetlenül alacsony szinten mozog az ünnepi filmek minősége. A nyálas, ötlettelen, csöpögős vackokból Dunát lehet rekeszteni sajnos. Azt nem ígérem, hogy nem lesz olyan a listán, amit az ünnepekkor nem vetítenek halálra a csatornák, de esetükben megbocsáthatóbb, mint a Reszkessetek betörők! vállalhatatlan túltolása a tévében!

Igazából szerelem

Igazi Jolly Joker, mert senki nem mondhatja, hogy nem karácsonyi klasszikus! Tele van a brit színészek legjavával, több szálon fut, így mindenki találhat magának legalább egy olyan történetet, amelyiket megszerethet. A legjobb az egészben, hogy a legtöbb sztorinak semmi köze az ünnepekhez, csak pont decemberben zajlanak a szórakoztatóan egybefonódó események. Van itt minden, friss házasok, lecsúszott popsztár, gyászoló család, válságban lévő író, új miniszterelnök, kanos utazó, félrelépő főnök, gondoskodó testvér és szerelmes pornós dublőrök. Mi kell még?

Karácsonyi lidércnyomás

Tim Burton ikonikus filmje, amiről mindenki azt hiszi, hogy ő rendezte, közben pont csak azt nem csinálta a forgatás alatt. Két ünnepen is elsüthető alkotás, Halloween alkalmával is remekül bevethető animáció! Itt bizony nem mézeskalácsból van a kerítés, a szörnyek és lidércek városába belopni a karácsonyt (szó szerint) igazi kihívás a délceg csontváz Jacknek, aki elirigyli a Mikulás sikereit és maga csap a rémszavarasok közé! Segítőtára pedig egy összefércelt és szerelmes lány —jobb, ha nem tudod, honnan vannak a testrészei — és egy lelkes szellemkutya. Ha szívesebben látod a denevéreket lógni a fáról, mint a karácsonyfadíszeket, akkor neked találták ki ezt a bizarr és rémesen jó mesét!

Fegyverszünet karácsonyra

Ha egy igazán megindító és komoly alkotásra vágysz, akkor a valóságnál nem is kell jobb forgatókönyvírót keresned. El tudod képzelni, hogy milyen lehetett 1914-ben, amikor a hónapok óta tartó harcok közben beköszöntött a karácsony és a katonák a lövészárkokban dideregve, messze a családjuktól kellett reménykedniük, hogy talán még egyszer viszontlátják őket? A legnagyobb embertelenség közepette egy apró, de elképzelhetetlen gesztusból lett az igazi csoda. Ilyen volt, amikor a férfiak letették a fegyvereiket és az ellenséggel kezet fogtak szenteste. Inkább háborús film, de ha az ünnep igazi erejét keresed, akkor ebben az alkotásban megtalálod, hogy mit is jelent igazából.  

A Grincs

Nem a Jim Carrey-réle ripacs borzalomra gondolj! Csináltak Dr. Seuss meséjéből egy sokkal emészthetőbb és szerethetőbb verziót is! Ha a család nem riad vissza az eredeti angol változattól, akkor ráadásul Benedict Cumberbatch hangján élvezhetjük végéig egy mogorva, szemétkedő, antiszociális lény, egy zöld bundás „Tunyacsáp” szenvedését a cukiság földjén! Felnőtt fejjel könnyedén lehet azonosulni vele az ünnepi mizériától megcsömörlött embereknek, szegény Grincs is a háta közepére kívánja a karácsonyi láztól begőzölt, dalolászó népségeket.


Die Hard

A legjobb karácsonyi alibi film valaha! Sokan tiltakoznak Bruce Willis akcióvígjátéka ellen, hogy nem is igazi karácsonyi alkotás, csak mert a háttérben sok a dísz és az időpont is egyezik! Pedig mi más hozhatja meg jobban kedvedet a bejglihez, mint amikor Mr. Willis eszméletlen lazasággal és humorral megfűszerezve vadássza le a gonosztevőket egy toronyházban, ahol a halálos bújócska zajlik! Rosszfiúk pedig úgy hullnak, mint a száraz fenyőtűk január elején, mert elfelejtetted leszedni a fát…

Hogy valami szépet is mondjak a végén a karácsonyról: néha elfelejtjük, hogy nem a túlzásba vitt utcai dekorációk, a boltok őrült hadviselései a pénztárcád ellen vagy a pózolás a karácsonyfád képével a közösségi oldalakon az ünnep lényege. Mennyivel szebb lenne, ha csak alaposan teletömnéd magad a szeretteid körében, aztán békében megnézhetnétek egy nem is annyira borzasztó ünnepi filmet, miután kibeszélgettétek és játszottátok magatokat a gyerekek új játékaival, amit titokban magatoknak is vásároltatok. (Valljuk be, sokkal menőbb cuccok vannak boltokban, mint 20 évvel ezelőtt!)

0 Tovább

aktualprolitika

blogavatar

Aktuális közéleti és bulvár gondolatok kicsit másképpen