Most nem a szokásos Disney filmeket fogom neked ajánlani, vagy a gigantikusra nőtt animációs szériákat! Ismerj meg 9 olyan mesét, amelyet tényleg érdemes megnézned felnőttként is!

Akadnak olyan animációs filmek, amelyek egyediségükkel, ötletességükkel és merész témaválasztásukkal bőven olyan különleges élményt nyújtanak, amelyre a legnagyobb költségvetésű rajzfilmek sem képesek! Íme 9 gyöngyszem, amelyeket érdemes akár többször is megnézni!

A tenger dala

animáció mese film stop motion rajzfilmEgy varázslatos északi mese fókatündérekről, bagolyboszorkányokról, manókról és egyéb különös szerzetekről. A Kells titka alkotója lenyűgöző látványvilágú mesét alkotott, amely csodálatos zenei világával együtt igazi drágakő az animációs mesék palettáján. Magával ragadó történet egy testvérpárról, akik egy világítótoronyban élnek apukájukkal, ám a kislány nem is olyan hétköznapi gyermek, mint gondolnánk.

A vándorló palota

animáció mese film stop motion rajzfilmMijazaki Hajao japán rajzfilmkészítő megkerülhetetlen óriása a szakmának. Életműve egy külön ódát érdemelne — kezdve a Cihiro szellemországbannal—, de A vándorló palota talán még emlékezetesebb élményt nyújthat. Képzelj el egy elátkozott fiatal lányt, aki egy öregasszony testében él a különc varázsló palotájában. A lány plátói szerelme gazdája iránt, a palota különlegessége, hogy ajtaján mindig más helyre lehet eljutni és a steampunk világ atmoszférájának keveredése igazán elindítja a fantáziát.

Az élet könyve

animáció mese film stop motion rajzfilmA mexikói túlvilág kultúrája európai szemmel döbbenetesen színes és inkább tűnik a halottak napja egy óriási karneválnak, mint csendes megemlékezésnek. Pár évvel később a Coco című mese is megmutatta micsoda pompa vár a halottakra a túlvilágon, de Az élet könyve története archaikusabb sokkal. Egy szerelmi háromszögbe avatkoznak bele az istenek fogadásukkal, így az egyik hős szerelmes ideje korán eltávozik. Ideje visszajutni szerelméhez az élők birodalmába!

Kubo és a varázshúrok

animáció mese film stop motion rajzfilmA Laika Stúdió szemkápráztató módon használja a stop-motion technikáját, az a stop-türkköt. Az origami figurákat életre keltő félszemű kisfiú egyszerre szívbemarkolóan szomorú, mégis mágikus története nem rajzolt, hanem a valóságban is megalkotott díszletek és bábok ügyes mozgatásnak végeredménye.  Hiába hiszed a végén, hogy egy gyönyörű nyugati stílusú animációt látsz. Kubonak szembe kell szállnia a gyász nehézségével, miközben a saját életéért küzd elvarázsolt segítőivel az oldalán. Megható és csodás mese az elengedésről és az újrakezdésről.

A halott menyasszony

animáció mese film stop motion rajzfilmTim Burton morbid, mégis szórakoztató stop-motion meséje egy tévedésről, amikor egy riadt vőlegény véletlenül egy halott lányt jegyez el egy kísérteties erdőben. Síron túli rémek, a náluk sokkal rémisztőbb viktoriánus élők és a háttérben meghúzódó gyilkosság kavarja tovább az amúgy is abszurd alaphelyzetet.  Burton Karácsonyi lidércnyomására erősen emlékeztet látványban, sok karakterben és zenében is, hiszen ezt is Danny Elfman szerezte. Mégis egy egészen új oldaláról láthatod, hogy a borzongató viktoriánus kísértettörténetek is lehetnek derűsek!

Coraline és a titkos ajtó

animáció mese film stop motion rajzfilmElsőre gyerekmesének tűnhet a kislány története, aki talált egy rejtekajtót új házukban, aminek túloldalán olyan világ rejlik, ahol minden sokkal tökéletesebb, kivéve, hogy ott mindenkinek gombok vannak a szeme helyén.  Ne tévesszen meg a Laika Stúdió gondozásában készült, Henry Selick által rendezett stop-motion. A rendező, akinek a nevéhez a Karácsonyi lidércnyomás tartozik és a Laika, akik mindig is tartalmas filmek elkészítését szorgalmazták most is ennél összetettebb alkotást készítettek. Figyeljünk csak az apróságokra: miért is lenne rendben, ha egy kislánynak fel kéne áldoznia a szemeit és gombokat varrni a helyükre, hogy megkapja a kívánt szülői figyelmet? Lehet nem ő az első, akinek ezt felajánlották?

Ruben Brandt, a gyűjtő

animáció mese film stop motion rajzfilm
Magyar animációs akció-thriller noir elemekkel, művészeti alkotásnak beillő képi világgal! Ne riasszon el, hogy hazai mű, nem véletlenül volt nemzetközi siker! Főhősünkre híres festmények támadnak rá álmában, hogy megszabaduljon a gyilkos álmoktól, ezért egy vonzó tolvajnő segítségét kéri. Azonban a különös terápia nem mindenkinek nyeri el a tetszését, maffiózók és ügynökök is a nyomukba erednek. Ilyen animációt még biztosan nem láttál, le sem tagadhatja, hogy képzőművész találta ki!

A kutyák szigete

animáció mese film stop motion rajzfilmWes Anderson bárhol felismerhető, szimmetriát túlzásba vivő képsorai gyermeki képzeletvilágot vegyítenek egy szürreális látásmóddal. Ebben az alkotásában a nem is olyan távoli jövőben az összes kutyát száműzik egy szemétszigetre, hogy a társadalomtól távol éljenek. Egy kisfiú azonban kedvence nyomába ered és repülővel átszökik a veszélyes szigetre. Pár kiéhezett és göthös eb segít neki, hogy megtalálja, akit keres. Elsőre nem túl különleges, de ahogy Anderson szövi a szálakat és mutatja a be a kitaszított nyéklábúak életét, azzal igazán újat tudott mutatni.

9

animáció mese film stop motion rajzfilmSteampunk mese egy posztapokaliptikus világban, ahol a nagy világégést csak 9 lélekkel megáldott rongybábú és pár ádáz fémszörnyeteg éli túl. A kis csapat elsőre gyengének és szokatlannak tűnik, mégis az ő feladatuk a civilizáció utolsó morzsáinak a megmentése. Közel sem vidám mese, baljós jövő képet fest elénk, mégis a hangulata és zordon atmoszférája miatt érdemes hitet vetni a kis lényekbe. Mindemellett megemlíteném, hogy Tim Burton szárnya alatt készült az alkotás.

Jó filmezést!