Nem az a baj, hogy a korábbi Star Wars filmekből mennyit merít a Skywalker kora. Hanem egy tucat híres filmből nyúltak az alkotók az űropusz lezárásához!

Előre szólok, hogy spoileres részeket tartalmaz a cikk, ha még nem láttad az új filmet és nem akarod elrontani az élményt — majd a Disney úgy is elrontja neked —, akkor később térj vissza olvasni!

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Az egy dolog, hogy rengeteg régi jelenetet felelevenítettek az utolsó Star Wars filmben, mint amikor A Jedi visszatérben Palpatine azzal bosszantja Lukeot, hogy a barátai kint harcolnak és szenvednek, mind ezt a semmiért, szóval ideje átállni a jó öreg sötét oldalra. Arról ne is beszéljünk, hogy szappanoperákat megszégyenítő módon, az „Én vagyok az apád.” helyett most „Én vagyok a nagyapád.” fordulatot voltak képesek kitalálni. De azt már nagyon nem lehet filmes tisztelgésként felfogni, hogy zsákszámra lehet híresebbnél híresebb kasszasikereket felfedezni a történetben! Mintha J.J. Abrams összegyűjtötte volna a kedvenc jeleneteit és belezsúfolta volna a forgatókönyvbe.

Íme, hogy milyen alkotásokat idézett meg a Star Wars: Skywalker kora nem túl elegáns módon.

Harry Potter

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Amikor hőseink elsüllyednek egy kavicsos futóhomokban, majd egy óriási kígyóval találják szembe magukat, szinte ordított a vászon a plágiumtól. Emlékszel a Bölcsek kövére, amikor Harry-ék miután abbahagyták a kapálózást az ördöghurok fogságában, Rey és csapatához hasonlóan elsüllyedtek, de a biztos halál helyett egy üres terembe pottyantak? A félelmetes kígyó, ami csak a kiválasztottat nem bántja, pedig egy könnyedebb baziliszkusz koppintás volt a Titkok kamrájából.

Trónok harca

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Engedjük el, hogy az űrcsatába ezentúl hátas állatok is becsatlakozhatnak, de teljesen olyan érzésem támadt, mintha egy adag űr-dothraki szabadult volna be a csatajelenetbe.

Mátrix

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Megvan, amikor Kylo Ren nem akar harcolni Reyel, ezért elhajolt a lány lézerkard csapásai elől? Most idézd fel, ahogy Neo hajol el látványosan a lövedékek elől…

Majmok bolygója

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Elhiszem, hogy tágas a galaxis, sok lény fér el benne, de hogy pont csimpánzszerűnek kell lennie egy sisakkovácsnak? Mintha a Majmok bolygója egy szereplője ugrott volna be kicsit hegeszteni. Kifogytak a furcsa szerzetekből a tervezők?

Bármelyik kalandfilm

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

A titkos hely megtalálásához egy különleges iránytű kell, amely nélkül esélytelen megtalálni az utat. Ráadásul a speciális iránytűhöz egy tőr vezet hozzá, amin az útbaigazítás egy nehezen megfejthető nyelven van, de micsoda csavar, a tőr is kell az iránytű pontos lokalizációjához. Mintha Indiana Jones, A titkok könyvtára, A nemzet aranyának és A Karib-tenger kalózainak szerelemgyerekét ringatnánk. Komolyan, ennél eredetibb történet nem jutott az alkotók eszébe?

Gyűrűk ura

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Ikonikus rémek a gyűrűlidércek, de kik is emlékeztetnek a nazgűlokra olyan kísértetiesen? Kylo Ren és lovagjai ugyan csak hatan vannak kilenc helyett, de sötét megjelenésük, félelmet keltő arctalanságuk és személyiség nélküliségük gondolkodóba ejtő.  Amikor pedig a sivatagban egy domb tetején várakoznak, mintha csak a Széltetőn Frodóékra rárontó gyűrűlidérceket látnám.

Bosszúállók

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

A Bosszúállók: Végjáték rekordokat döntögetett a moziban. Egyik legmonumentálisabb jelenete biztosan nem ártana az új Star Warsban sem, nem igaz? Amikor a nagy ütközetnél azt hinnénk, a hősök magukra maradtak, hirtelen csodás módon űrhajók százai — mit százai, akár ezrei — jelennek meg a vásznon szinte a semmiből! Nahát… mintha ezt nemrég láttuk volna. A tény, hogy kiemelik, hogy ezek különálló hajók és nem egy egységes flotta, pedig a Rockhajó végére emlékeztet, amikor a segélykérést hallva az angolok összebeszélés nélkül, különállóan ugrálnak csónakjaikba, hogy megmentsék kedvenc rádiósaikat.

Rómeó és Júlia

Star Wars: Skywalker kora   Star Wars film plágium

Rey és Kylo Ren, azaz itt már inkább Ben nagy pillanata, amikor végre egymáséi lehetnének. Igen ám, de először a lány élettelen, majd Ben feláldozza magát és visszaadja az életerejét. Egy csókot válthatnak, mielőtt Ben a semmivé foszlana. Ugyan Shakespeare klasszikusában a két szerelmes már nem találkozhatnak, mire Júlia felébred, addigra Rómeó halott, de Baz Luhrmann-féle Romeo + Julietben még a haldokló Rómeó pont kap egy csókot, mielőtt meghalna. A különbség annyi, hogy Rey természetesen nem lesz öngyilkos.

Első nézésre „csupán” ennyi hasonlóság tűnt fel. Neked szemet szúrt még valami?