Az emberiség valóban alkalmatlan a monogámiára? Lehet, hogy te sem vagy olyan hűséges, mint hitted?

Rippel Feri úgy vélekedett nemrég, hogy az emberi faj nem monogám, nincs örök hűség. De nem mindegy milyen hűségről beszélünk! Valaki lehet a családja felé és érzelmileg is lojális, de ahogy a híres artista fogalmazott, egy párkapcsolatban nem lehet kordában tartani a kígyót, ha a férfiakról van szó. Azt engedjük el, hogy a metafora nőkkel elég groteszkül hangzana.

Több érdekes kérdést is felvetett ezt a gondolatmenet. A monogámiát és örök hűséget úgy tekintjük, hogy egész életünkben egy emberrel vagyunk, akihez mind fizikálisan és érzelmileg is hűek maradunk? Mert így valóban igen kicsi a valószínűsége. Mármint, ez két emberen múlik: ha az egyik fél hoppon marad, de kitartóan várná a másik visszatérését, testét és érzelmeit feláldozva a reménynek… hát, nagyon sok magányos és szomorú ember lenne. Néha muszáj tovább lépni.

A reálisabb, hogy életünk adott szakaszában egy emberrel vagyunk kapcsolatban, és amíg annak a kapcsolatnak nem szakad vége, addig a kígyó a helyén marad, hovatovább vendég kígyók sincsenek a hölgyek fészkében. Az örök hűség, pedig úgy tud létrejönni, hogy ennek a párkapcsolatnak a halál vet véget, nem pedig egy könnyes búcsúzás vagy kiadós ordibálás.

hűség monogámia Rippel Feri párkapcsolat megcsalás

Érzelmi hűség

Lépjünk a következő szintre! Rippel szerint az érzelmi hűségre képesek férfiak és nők is egyaránt. Ezzel nem is vitatkoznék, de kérdem én, mit ér az az érzelmi hűség, ahol belefér, ha mellette félredug a párunk? Ne siessünk ennyire előre a szaftosabb részekhez, inkább vizsgáljuk meg, hogy mikortól már érzelmi megcsalás a dolog! Lehet te magad is elkövetted már párszor. Nehéz az érzéseket kontrolálni, egy fellángolás vagy szerelembeesés ellen nehéz tenni. Megkockáztatom néha csak olaj a tűzre, ha valaki nagyon kapálódzni kezd, hogy ne érezzen többet a másik iránt. Nézzük a gyanús jeleket, amelyek érzelmi félrekacsintásra utalnak! (Megjegyzem, ezekből nagyon könnyen tud valódi félrekufircolás is kialakulni.)

  • Fantáziálgatás: Nem csak pár kósza tisztességtelen gondolatra utalok, amikor elgondolkozol, vajon mikre képes a másik a paplan alatt! Régen rossz, ha elkalandozol, milyen is lenne vele párkapcsolatban lenni, közös programokat csinálni. Arról már ne is beszéljünk, ha odáig fajult a helyzet, hogy a közös gyerekek szemszínén filozofálgatsz!
     
  • Előtérbe helyezed a párod elé: Ha valami fontos dolog történik, akkor neki előbb újságolod el, mint a párodnak? Vele szívesebben osztod meg a gondjaidat, félelmeidet, örömödet? Nem azt mondom, van, amit sokan csak a legjobb barátjuknak mesélnek el, de ha mindig háttérbe szorul a párod és esetleg be is jön picit az illető, akinek szívesebben mesélsz… Szóval érted.
     
  • Izgatottság: Izgulsz, ha találkoztok, felvillanyoz a közelsége? Több időt töltenél vele, mint illene? Mellette közel sem találod annyira érdekesnek már a párodat? Kár folytatni a sort.

    hűség monogámia Rippel Feri párkapcsolat megcsalás

Fizikai hűség

Itt jön az igazi feketeleves! Rippel Feri meglátása szerint ilyesmire a férfiak képtelenek. Ez van, bele kell törődni, hogy a kígyó az arra tekereg, amerre lát a fél szemével. Meggyőződésem pedig, hogy mind a nők és a férfiak terén is van pro és kontra példa. Az, hogy a férfiak képtelenek a hűségre, olyan általánosítás, mintha azt mondanám, hogy a nők képtelenek nem pletykálni. Gyakori, de azért nem mindenki ilyen. Az indokokról itt bővebben olvashatsz, hogy miért történhet meg veled is ilyesmi. Nem lesz nagy újdonság, de nézzük a klasszikus megcsalás szintjeit!

  • Tapperolás: Meglepően sok ember nézi el, de azért nem kellemes látni, ha más pasi karját simogatja az asszony, vagy a kedves urak kedélyesen rácsapnak egy másik hölgy tomporára!
     
  • Csókolózás: Elég necces már, néha több érzelem is szorulhat egy vad csókba, amit nem hagynak szexé kibontakozni a józanész miatt, mint egy jelentéktelen gyors döngölésbe! De még ezt is viszonylag könnyebben elnézik a partnerek. „Hiszen csak egy csók volt, semmi több!”
     
  • Orális örömök: Döbbenetes, de még ezt is könnyebben lenyelik… Izé, megbocsátják, ha csak letérdelt valami rosszéletű perszóna a férfi elé. Az urak már nem ilyen elnézőek, ha a nőstényük rossz pélóra bukott rá a buli hevében vagy terpesztett be egy lelkes… hagyjuk is. Megint csak ezek a fránya nemi diszkriminációk.
     
  • Szex: A megcsalás non plusz ultrája, aminél már csak az rosszabb, ha nemcsak egyszerű testi vágyból, hanem érzelmek miatt történik meg. Kár ragozni, van, aki ezt is megbocsátja.

Hogy melyik a rosszabb, amikor érzelmileg, vagy ha fizikailag csal meg a párunk, nehéz kérdés. Abban egyetérthetünk, az a legborzalmasabb, amikor egyszerre mind a kettő módon árult el a másik felünk.